Tips
TIPS VOOR JE VAKANTIE
TIPS VOOR THUIS
Gedrag
- Neem op tijd contact met me op; ik moet tijd inplannen om kennis met jullie te komen maken en de sleutels op te halen. De schoolvakanties zijn altijd druk; boekingen voor de zomervakantie komen al binnen vanaf januari! Houdt de volgende richtlijn aan: zomervakantie (met name de 4 middelste (drukste) weken): reserveer zo vroeg mogelijk, maar vóór eind mei; andere schoolvakanties: 1-2 maanden van tevoren; buiten de schoolvakanties 1-2 weken van tevoren. Bij bestaande klanten waarvan ik de sleutel in beheer heb en in rustige perioden ben ik natuurlijk veel flexibeler.
- Hang het liefst geen hangers aan de sleutels, ik gebruik mijn eigen labels.
- Katten zijn gewoontedieren. Laat alles zoveel mogelijk zoals ze het gewend zijn; ik pas me aan aan jullie routines.
- Voor mij hoef je niet op te ruimen; ik ben er om jullie leven makkelijker te maken.
- Zorg dat er voldoende voer en kattenbakvulling in huis is.
- Voor mij is het handig om een stoffer en blik, een vaatdoekje, afwasmiddel/allesreiniger, en een gieter onder handbereik te hebben.
- Sluit alle ramen en doe de lichten uit voor je vertrekt!
- Laat de gordijnen in de woonkamer open, in de slaapkamers het beste dicht.
- Zet van september tot april een paar lampen op een tijdklok, zodat er 's avonds licht brandt. Ik kan er ook één voor je meenemen (á €4).
TIPS VOOR THUIS
Gedrag
- Katten die als kitten goed gesocialiseerd zijn (gewend aan mensen) zien hun mens als een soort moederpoes. Omdat we ze eten en bescherming geven blijven volwassen katten hun leven lang gedeeltelijk 'kinds'. In tegenstelling tot wat weleens wordt gedacht hechten katten zich wel degelijk aan hun mensen. Door eten geven op vaste tijden, spelen, praten tegen je kat, en aandacht geven naar behoefte bouw je een band op.
- Kittens moeten apart gesocialiseerd worden op mannen, vrouwen, kinderen, honden en evt andere huisdieren.
- Katten zijn jagers en worden instinctief aangetrokken door dingen die bewegen. De meeste katten spelen niet uit zichzelf met muisjes en andere speeltjes; pas als die bewogen worden (door jou!) komen ze in beweging. Het beste (en goedkoopste) kattenspeelgoed is een gewoon stuk sisal touw. Beweeg het van de kat af om een prooidier na te bootsen. Touwtjes die onder deuren door, onder kranten, in dozen en tassen, of om banken heen verdwijnen vinden de meeste katten onweerstaanbaar.
- Straf je kat nooit bij ongewenst gedrag! Je kat wordt bang voor jou en dit heeft een averechts effect! Daarentegen kunnen katten heel goed nieuw gedrag aanleren, hierover binnenkort meer!
- Katten leven in een wereld van geuren. Laat ze gerust aan je snuffelen als ze je begroeten.
- Volwassen katten in het wild gebruiken heel weinig geluiden onderling. Miauwen is een overblijfsel uit de kittenperiode en een manier van communiceren met mensen. Elke kat en hun mens ontwikkelen een eigen repetoire aan miauws en woorden om met elkaar te praten.
- Een kat die naar je toe komt met een opgestoken staart (tail up) komt je vriendelijk begroeten en staat open voor contact. Katten gebruiken dit ook onderling. Een extra blije of opgewonden kat laat soms zijn staart snel trillen als hij je komt begroeten of bij het wachten op eten.
- Een zwiepende staart is een teken van irritatie. Laat de kat met rust; de volgende stap kan een bijt of een krab zijn.
- Een bange kat heeft grote pupillen en naar achteren gedraaide oren. Laat de kat met rust.
- Katten blazen als dreigement en is een teken van angst. Het blazen is waarschijnlijk ontstaan als nabootsing van het geluid van een slang. Bijna alle katten zijn bang voor geluiden die daar op lijken, zoals de stofzuiger en haardroger.
- Geef niet alleen brokjes, maar ook natvoer. Katten drinken van nature weinig en hebben bij alleen droogvoer meer kans op nierstenen en blaasgruis, wat levensbedreigend kan zijn.
- Een kat is een vleeseter, en heeft veel eiwitten en vetten nodig, en weinig koolhydraten. en vezels.
- Geef je kat 2 of 3 keer per dag eten op dezelfde tijden.
- Zet het liefst het waterbakje niet naast het etensbakje; katten drinken liever niet naast hun eten.
- Als je kat te weinig drinkt kan gebruik van een drinkfontein of kattenmelk helpen (geef geen gewone melk; katten kunnen niet tegen lactose en krijgen daar diarree van).
- Een vuistregel is: aantal kattenbakken = aantal katten +1. Minder kan goed gaan, meer kan nodig zijn.
- Zet de bak op een rustige plek waar je kat niet gestoord wordt, en minstens twee meter van de etens-en drinkbakjes vandaan, liefst in een andere ruimte. Katten eten en drinken niet graag naast de wc (wie wel?).
- Heb je meerdere bakken, zet ze niet allemaal naast elkaar, maar op verschillende plekken (kamers/verdiepingen) in huis.
- Schep de kattenbak elke dag uit en verschoon hem elke week. Handig: gebruik een oude afwasborstel om de bak uit te soppen.
- Plast of poept je kat in huis? Straf je kat nooit voor dit gedrag, ze doen dit niet om jou te pesten, maar omdat er een probleem is! Er kunnen in het algemeen drie dingen aan de hand zijn. 1. Medisch. Blaasgruis of blaasontsteking komen vaak voor, maar ook bv. overmatig plassen door suikerziekte of een nierziekte kan een oorzaak van buiten de bak plassen zijn. Laat je kat altijd eerst voor de zekerheid onderzoeken door de dierenarts. 2. Een probleem met de kattenbak: niet schoon genoeg, te weinig bakken, verkeerde vulling, hij staat op de verkeerde plek, wel of geen kap, etc. De kattenbak moet echt elke dag uitgeschept worden. Als katten de bak vies vinden zoeken ze een andere plek. 3. Stress. Als katten zich onzeker voelen gaan ze vaak hun territorium extra markeren met urine. Misschien zijn er teveel katten in huis, komen er buurtkatten in de tuin of zelfs door het kattenluik binnen, of is je kat bang voor een bepaalde hond of de kinderen. Kom je er echt niet uit dan is het raadzaam om een gedragstherapeut in te schakelen.
- Zet de krabpaal zoveel mogelijk op een centrale plek in je huis en langs looproutes. Katten hebben geurklieren in hun voetzolen en zetten tijdens het krabben hun geursporen af om hun territorium te markeren.
- De krabpaal moet groot genoeg zijn, zodat je kat zich helemaal kan strekken tijdens het krabben.
- Oude nagels laten los zodra er een nieuwe nagel onder gegroeid is. Het krabben dient om van de oude nagelhoesjes af te komen. Bij oude katten kan knippen nodig zijn om te voorkomen dat de nagels gaan ingroeien.
- Heb je geen krabpaal in huis dan zal je kat de bank of het tapijt gebruiken. Voorkom aangeleerd probleemgedrag en koop een krabpaal!
- Katten houden van klimmen en zitten graag op een hoge veilige plek.
- Zorg dat er van alles ruim voldoende is: etensbakjes, waterbakjes, kattenbakken en slaapplekken. Hoe minder de katten het gevoel hebben te moeten concurreren om voorzieningen in huis, hoe minder kans op conflicten.
- Geef katten altijd apart eten, ieder een eigen bakje en eventueel in een aparte ruimte.
- Niet alle katten zijn geschikt om samen te leven met andere katten, sommigen zijn gelukkiger als enige kat.
- Katten stammen af van de solitair levende Afrikaanse Wilde Kat (Felis sylvestris libyca). Door domesticatie zijn ze genetisch iets socialer geworden, maar hebben nog altijd beperkte sociale vaardigheden. Zo kennen katten bv geen onderwerpingsgedrag, zoals honden. Katten vechten tot ze kunnen vluchten of tot de dood. Laat katten dan ook nooit conflicten uitvechten, maar haal ze uit elkaar, of voorkom conflicten.
- Binnenkort meer over kattengedrag op mijn nieuwe website!
De Spindokter Kattendiensten
KvK 845 133 06
KvK 845 133 06